Foto
Hydrolaten zijn een natuurlijk aromatisch water en bevatten de levenskracht van de plant. Door de lage zuurtegraad (pH tussen 2,9 en 6,5) bezitten hydrolaten een bijzonder zachte en herstellende werking op onze huid. Bovendien kunnen hydrolaten inwendig gebruikt worden.

Hydrolaten kunnen onverdund op de huid gebruikt worden, zijn ook bij uitstek geschikt als gezichtslotion of aftershave. Ook als haarspoel middel, ontsmettingsmiddel of in een babybadje zijn ze een werkzaam middel tegen kleine kwaaltjes, irritaties & wondjes. Hydrolaten zijn geweldig om toe te voegen aan een crème, zalf of serum. Inwendig heeft een hydrolaat een zelfde werking en toepassing als de plant zelf.

Het toepassen van hydrolaten voor in en/of uitwendig gebruik bevindt zich op het snijpunt tussen fytotherapie en aromatherapie. De therapeutische eigenschappen van een hydrolaat zijn in de regel een combinatie van fytotherapeutische en aromatherapeutische eigenschappen en zijn nooit één op één gelijk aan één van beiden. Hydrolatentherapie is voor een therapeut een veilige en zachte manier om iemand te behandelen, zowel in- als uitwendig.

j’Olie et Co importeert uit meerdere landen over de hele wereld hydrolaten. Deze kwaliteitshydrolaten zijn "één op één" gedestilleerd. Dit betekent dat tijdens de destillatie, er slechts één liter hydrolaat getapt wordt op één kilogram grondstof (plantenmateriaal). Het plantenmateriaal is van een biologische oorsprong (behalve de Jasmijn). De hydrolaten zijn geschikt voor voeding gebruik behalve het hydrolaat van Korenbloem (cosmetisch gebruik) en de Jasmijn.
 
Hydrolaten kunnen ook gedestilleerd worden van half aromatische en niet aromatische planten. Hydrolaten van j’Olie et Co worden verkregen door stoomdistillatie van één of meerdere soorten planten afkomstig van biologische teelt. De hydrolaten zijn 100 % zuiver; zonder toevoeging van bewaarstoffen of alcohol. Om die reden zijn ze beperkt houdbaar en moeten ze na opening in de koelkast bewaard worden.
Ga naar de web winkel

WAT ZIJN HYDROLATEN
Hydrolaten zijn per definitie het product van stoomdestillatie van vers of gedroogd planten materiaal. Hydrolaten bevatten wateroplosbare, vluchtige plantencomponenten die hen soms op subtiele wijze de geur geven van etherische oliën. De samenstelling is anders dan die van etherische olie: rijker aan wateroplosbare bestanddelen en –praktisch- vrij van lipofiele substanties zoals terpeen koolwaterstoffen. De reuk en de smaak worden bepaald door de wateroplosbare, hydrofiele componenten van de plant in het hydrolaat. Het is destillaatwater dat de wateroplosbare delen van een plant en bevat een veelheid aan werkzame stoffen. Het is eigenlijk een geconcentreerd extract, 20-30 maal sterker dan een kop kruidenthee.

Hydrolaten kennen, vooral in de cosmetische- en voedingsindustrie, vele toepassingen. Al zijn hydrolaten op dit moment wel minder bekend dan etherische oliën. Het gebruik van hydrolaten zal zich de komende jaren waarschijnlijk verder ontwikkelen. Sterker nog, omdat hydrolaten minder sterk geconcentreerd zijn, is het gebruik veel minder risicovol dan van etherische oliën, waardoor hydrolaten voor gebruik door het grote publiek wellicht de voorkeur zouden verdienen boven het gebruik van etherische oliën. Hydrolaten zijn nog lang geen alledaags product ondanks dat het eenvoudig is om ze aan te schaffen. De hydrolaten van geurende planten (waar ook een etherische olie van te koop is) zijn overigens aanzienlijk populairder dan de ook zeer heilzame, niet geurende hydrolaten.

Een hydrolaat is NIET het water waaraan een paar druppels etherische olie is toegevoegd! Een hydrolaat is ook geen water waar enige tijd, onder bepaalde omstandigheden, plantendelen zijn/haar energie hebben afgegeven.

GESCHIEDENIS
Aromatherapie wordt in verschillende vormen al sinds de oudheid ingezet om de gezondheid en het welzijn van de mens te bevorderen. Water zelf heeft ook een lange geschiedenis van universeel gebruik in genezing en reiniging, met inbegrip van hydrotherapie, spa-behandelingen, thalassotherapie, kruidenthee, zwemmen, homeopathie en Bach-bloesemwaters. Gedestilleerde plantenwaters, hoewel grotendeels vergeten of genegeerd in West-Europa in de afgelopen tientallen jaren, worden al eeuwen in verband gebracht met genezing.

Zo gebruikte Koning Charles de Vijfde in 1379 het beroemde karmelietenwater. In de 17e en 18e eeuw werden hydrolaten vaak gebruikt. Gedestilleerd plantenwater was toen een algemeen gebruiksgoed in heel Europa. In Engeland had zelfs elk groot huis een eigen destillatiekamer. Het gedestilleerde plantenwater werd gebruikt voor persoonlijke hygiëne, als medicijn, maar ook om mee te koken. In 1665 ontstond de nu nog steeds gebruikte Eau-de-Cologne. De zorgvuldige bijgehouden Franse farmacopee laat het verdwijnen van het medicinaal gebruik van hydrolaten goed zien. In 1837 stonden er nog 42 verschillende soorten vermeld op de lijst. In 1884 waren dat er nog 22 en in 1908 bleven er nog slechts 7 over. De laatste vermelding was oranjebloesemwater in 1965.

Maar langzaam komt het gebruik van hydrolaten in Europa weer terug. Door de opkomst van natuurgeneeskunde is Frankrijk momenteel het eerste land waar zowel etherische oliën als hydrolaten kunnen worden voorgeschreven door artsen. Apothekers hebben beiden destillatieproducten ook op voorraad.

PRODUCTIE PROCES
Een hydrolaat wordt per definitie gewonnen uit stoomdistillatie. Door stoomdestillatie worden zowel de water oplosbare als de niet water oplosbare aromatische bestanddelen uit de plant geëxtraheerd. Alleen waterdamp kan de in de planten aanwezige olie deeltjes opnemen. Nadat de stoom tot water afgekoeld is, blijft een klein percentage aromatische moleculen (0,2 %) verbonden met het destillatiewater. Soms is dit herkenbaar aan de geur.

Zo zijn er twee producten ontstaan: de vetoplosbare (lipofiele) delen die we essentiële olie noemen en het destillatiewater met de wateroplosbare (hydrofiele) delen. Het hydrolaat, wordt nu alleen nog gefilterd en verder niet meer bewerkt. Een hydrolaat is daarom niet na te maken in een laboratorium.

Hydrolaten kunnen van een drietal verschillende planten worden gemaakt. Aromatische planten zoals lavendel. Licht aromatische planten bijvoorbeeld Citroen Melisse maar vooral van niet aromatische planten zoals toverhazelaar of korenbloem. Een hydrolaat zorgt voor een veilig, zeer werkzaam en compleet natuurlijk product voor een natuurlijke oplossing voor hinderlijke ongemakken.

KWALITEIT
Kleur: De meeste hydrolaten zijn kleurloos. Sommige hebben een kleine kleurnuance; als je er je echt op focust of tegen het licht een aantal verschillende hydrolaten naast elkaar bekijkt. Sommige flavonoïden (verantwoordelijk voor de kleur in onze groenten en fruit) uit het plantenmateriaal laten wel een zweem van een kleur achter in het hydrolaat, maar velen ook niet.

pH: Hydrolaten zijn gewoonlijk neutraal tot licht zuur. Soms hebben ze een zwak zure reactie vanwege de vluchtige stoffen die ze bevatten. Hoe lager de pH hoe hoger de neiging om met olie te emulgeren. De zuurgraad van het hydrolaat is een bruikbare indicator van de kwaliteit en periodieke monitoring van je hydrolaat geeft je informatie over een verandering en mogelijke verslechtering. Ieder hydrolaat heeft een 'eigen' pH.

Geur: Verwacht van een hydrolaat nooit dezelfde geurbeleving als van de verse plant of van de etherische olie. De samenstelling qua inhoudsstoffen verschilt aanzienlijk. Wanneer een hydrolaat net gedestilleerd is, zal het altijd een beetje een ‘grond/ aarde lucht’ hebben. Deze dominante, onverwacht onplezierige geur verdwijnt meestal na 3 of 4 dagen. Dit hoort bij het natuurlijk proces. De specifieke geur van het hydrolaat verschijnt pas na 1 maand van zorgvuldige opslag.

De aanschaf van een goed hydrolaat is net zo ingewikkeld als het kopen van een goede etherische olie. Idealiter moet er bij ieder hydrolaat een fiche zitten, met zowel de fytotherapeutische als aromatherapeutische eigenschappen. Maar zoals jullie zelf al kunnen bedenken is dat financieel voor de producent niet haalbaar.  Wat belangrijk is om op te letten is de botanische naam van het plantenmateriaal waarvan het hydrolaat is gedestilleerd, of het biologisch is of niet en vooral of er conserveringsmiddelen of kleurstoffen in zitten. Het hydrolaat is verder ALTIJD "één op één" gedestilleerd, ook bij cohobatie. Staan flessen hydrolaat gewoon op de plank in een winkel en zijn zij niet gekoeld. Dan kan je er vanuit gaan dat er conserverings middelen zijn toegevoegd. Binnen de Europese wetgeving mag dit tot 10%, let dan wel op want voor het bereidien van voeding of therapeutische inzet zijn deze hydrolaten dan niet geschikt. 

WERKING
Een hydrolaat bevat de levenskracht van de plant, hydrolaten zijn een veilig, vriendelijk en betaalbaar en een completer werkzaam alternatief voor etherische oliën. Alle hydrolaten hebben een sterk genezende werking. Hydrolaten kunnen onverdund op de huid worden toegepast.
Ga naar de web winkel
 
GEBRUIK
Het gebruik van hydrolaten is veelzijdig, hierbij valt onder andere te denken aan:
  • Fyto-therapeutische toepassingen;
  • Aromatherapeutische toepassingen;
  • In bad niet alleen voor ontspanning of huid problemen maar ook in zitbaden tegen aambeien en aandoeningen van de urinewegen, vaginale schimmels, enz;
  • Sprayen of verstuiven voor lichaam, luchtverfrissing, ziektekiemen, kleding, haar, enz;
  • Inwendig in drankjes, thee, water.. als kuurtje;
  • Desinfecteren van handen;
  • Op reis, in de auto, vliegtuig, bus, trein, om de lucht te zuiveren, reisziekten etc.;
  • In de huidverzorging: uitwendig: cosmetische producten, wassen, reinigen, ter parfumering, als deodorant, als een onderdeel van aftershave;
  • Bij verbrandingen, zonnebrand, uitslag en jeuk, wondjes, snijwonden, schaafwonden, krassen, verwondingen, aangetaste of geïnfecteerde huid, als oordruppels, neusdruppels, oogwater;
  • In verdunning voor baby’s, kinderen, ouderen, chronisch zieken;
  • In kleimaskers en in kompressen bij verstuikingen, kneuzingen, spataderen, koorts; tonic voor het gezicht;
  • In de keuken, als gekoeld drankje of als kookingrediënt;
Bij huisdieren, voor de huid, tegen tekenbeten, insectensteken/-beten.